Pizza

Natuurlijk wilt u met uw houtgestookte pizzaoven direct aan de slag, daarom hebben wij alvast enkele recepten voor u bedacht zodat u meteen pizza kunt gaan bakken.

Het deeg

Ingrediënten voor het deeg

450 gram witte bloem
20 gram verse gist of 10 gram droge gist
5 eetlepels olijfolie
6 gram zout
250 ml lauw water

Met droge gist

We beginnen met het deeg te maken. Vermeng het meel met de gedroogde gist en het zout in een kom. Giet het lauw warm water erbij en kneed alles met de kneedhaken van de mixer gedurende ongeveer 2 minuten tot een deegbal. Kneed vervolgens de bal met de hand tot een soepel deeg. Leg de deegbal terug in de kom en dek hem af met een schone keukendoek of huishoudfolie. Laat de deegbal 3 kwartier tot een uur rijzen op een warme plaats (Tussen de 25 en 32 graden). Kneed het deeg goed door na het rijzen en verdeel het in 3 tot 4 porties.

Tip: snelle gist

Het maken van gistdeeg kost tijd, maar met de magnetron kunt u het gistingsproces versnellen. Dek het deeg in de kom af met een vochtige doek. Stel de magnetron in op 80 tot 100 watt en laat het deeg 7 minuten rijzen. Deze methode werkt ook goed bij deeg dat is bereid met gedroogde gist. Aansluitend kan het deeg worden uitgerold en kan het op het bakblik verder rijzen terwijl het beleg wordt voorbereid.

Met verse gist
Als u verse gist gebruikt kunt u dit recept aanhouden. Brokkel de gist in een kommetje en los het op in 50 ml warm water. Doe het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet de opgeloste gist in het kuiltje en bestuif de gist met het meel van de rand van de kom. Dek het voordeeg af met een schone keukendoek en laat het 15 minuten rusten. Meng vervolgens meel, zout, de rest van het water en de olijfolie door het voordeeg. Kneed het een paar minuten met de kneedhaken van de mixer tot een homogene massa. Kneed het deeg vervolgens op een met meel bestoven werkblad met de hand tot een gladde massa. Leg de deegbal daarna weer in de kom en dek het af met een schone keukendoek. Laat het deeg minstens anderhalf uur rijzen op een warme plek. De hoeveelheid moet ongeveer verdubbelen. Ondertussen kunt u het beleg bereiden. Kneed het deeg na het rijzen nogmaals goed door en rol het uit op wat meel of druk het meteen in de pizzavorm(en).

Variaties

Er zijn verschillende variaties op dit recept mogelijk. Hier volgen enkele ideeën.

  • U kunt een deel van de witte bloem geheel of gedeeltelijk vervangen door volkorenmeel, daardoor krijgt het deeg een uitgesproken smaak en over het geheel genomen een grovere structuur. Naar gelang welk soort volkorenmeel wordt gebruikt, moet men meer vloeistof toevoegen.

  • Sommige koks zweren erbij om het zout pas na het eerste rijzen van het deeg toe te voegen omdat zout het gistingsproces in principe afremt. Suiker daarentegen versterkt het gistingsproces, daarom vindt men in veel recepten voor pizzadeeg ook een kleine hoeveelheid suiker.

  • In plaats van alleen water kunt u ook een mengsel van water en witte wijn gebruiken.

  • In plaats van pure olijfolie kunt u ook gearomatiseerde olie voor het deeg (recept met droge gist) gebruiken en zo voor een vleugje rozemarijn of een andere kruidensmaak in het deeg zorgen.

  • U kunt ook variatie in de smaak van uw pizzadeeg brengen door kruiden of specerijen toe te voegen. Heel toepasselijk zijn kruiden uit het Middellandse Zeegebied.

  • Vooral als het deeg niet voor een pizzabodem wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld voor een pizzasnack zoals een pizzabroodje- of vlecht, kunt u er kleine stukjes gedroogde tomaat of fijngehakte olijven door mengen.

  • Bakt u van het basisdeeg kleine broodjes, dan kunt u variatie aanbrengen door zonnebloemenpitten, noten, sesamzaad of iets dergelijks toe te voegen. Deze ingrediënten kunt u zowel op de panini strooien als in het deeg verwerken.

Gistdeeg in voorraad

Gistdeeg kunt u ook invriezen. Nadat u het voordeeg met de andere ingrediënten goed heeft doorgekneed, maakt u een blok van het deeg en wikkelt die in vershoudfolie of doet hem in een diepvrieszak. Naderhand kunt u het bevroren deeg het beste een nacht in de koelkast leggen om het te laten ontdooien. Aansluitend laat u het op een warme plaats rijzen en verwerkt het vervolgens naar wens. In de diepvries blijft het deeg ongeveer een half jaar goed. Gebak dat al klaar is vriest u het best afgekoeld en vers in. Op de dag van bakken dus. Naderhand laat u het bij kamertemperatuur ontdooien om het vervolgens kort op te bakken.

De saus

Naast de bodem van de pizza, is de saus ook erg belangrijk. Zonder de saus blijft het deeg slechts de basis van een groot, rond brood. Er zijn verschillende soorten sauzen die heerlijk smaken op uw pizza. In dit recept gebruiken wij gewoon tomatensaus. Wanneer u het deeg goed uitgerold heeft tot een pizzabodem kunt u de tomatensaus op de bodem smeren. Dit doet u in een vloeiende, ronde beweging totdat de tomatensaus goed uitgesmeerd is over de bodem.

Het beleg

Dat de pizza overal ter wereld zo populair is, heeft een eenvoudige reden. Hij combineert uitstekend met alle kooktradities en smaken. Het maakt niet uit of u een voorkeur hebt voor stevige vleesschotels, vegetarische gerechten, gerechten met een mediterrane of Aziatische inslag, of dat u liever iets eet dat vult of juist licht verteerbaar is. In de wereld van de pizza is er voor iedereen die van eten geniet wel iets te vinden. Met andere woorden, het juiste beleg.

Voor de ingrediënten lijken er geen culinaire grenzen te bestaan. Alles kan, van scherp tot zoet, van vettig tot fruitig, van stevig tot delicaat. Men kan bijna alles verwerken wat er gewoonlijk in de keuken in de pan verdwijnt. Vlees, vis en zelfs vruchten. De juiste bereiding is echter belangrijk, want er bestaan hier grote verschillen. Weliswaar komen de meeste ingrediënten rauw op de pizza, maar niet allemaal. Een aantal moet vooraf worden gebraden, geblancheerd of gemarineerd.

In dit recept maken wij als voorbeeld een pizza Margherita. Dit is vrijwel de simpelste manier om uw pizza te beleggen. Allereerst voegen we een kleine hoeveelheid pizzakruiden toe. Deze kunt u gewoon over de bodem met saus heen strooien. Het is belangrijk dat u niet te veel of te weinig pizzakruiden over uw pizza strooit. Daarna gaan we de pizza echt beleggen met ingrediënten. De oorspronkelijke ingrediënten voor een pizza Margherita bestaan uit tomaten, mozzarella en basillicum. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel deze over de pizza. Voor u de mozzarella op een pizza verwerkt, moet hij eerst goed uitlekken. Daarna snijdt u hem in plakjes of dobbelsteentjes en bestrooit u de pizza luchtig met de kaas. Als laatste voegt u de blaadjes basillicum toe aan uw pizza. Daarna is uw pizza klaar om gebakken te worden. We raden het aan om uw pizza te bakken met een temperatuur van ongeveer 300 °C. Met deze temperatuur duurt het ongeveer 3 - 4 minuten om uw pizza te bakken. U kunt natuurlijk ook uw pizza bakken bij een hogere temperatuur, alleen moet u dan wel goed opletten dat uw pizza niet aanbrandt.

Eet smakelijk!

In bovenstaand recept hebben wij de pizza Margherita als voorbeeld gepakt. Dit is een zeer eenvoudige pizza om te bereiden. U kunt natuurlijk zelf beslissen welke ingrediënten u gebruikt op uw pizza en hoeveel u ervan gebruikt. Bijna alles kan in de wereld van de pizza, u kunt een pizza zo lekker maken als u zelf wilt.